AG3 – den nye utgaven av Agricola

Agricola feiret 10-årsjubileum i 2017. I februar 2016 signaliserte utgiveren, Uwe Rosenberg, at Agricola skulle komme i ny utvidet jubileumsutgave, den såkalte AG3, i 2017. Planen var at AG3 skal inneholde 7-8 decks, hver med 84 occupations og 84 minor improvements. De aller fleste kortene vi kjenner skulle være med videre, men Uwe Rosenberg, Agricolas opphavsmann, signaliserte at det vil bli foretatt endringer på svært mange av kortene; først og fremst ved at de sterkeste kortene gjøres svakere og de svake kortene sterkere. Utkast til nye decks har vært tilgjengelig for spilltesting på nettsida play-agricola.com siden 2016, og kritikken var massiv; de aller fleste som uttalte seg har ment at de foreslåtte endringene gjør spillet mindre interessant. Chris Deotte, mannen bak play-agricola.com, sendte derfor noen kritiske spørsmål til Uwe og fikk svar 3. oktober 2016 da følgende sto å lese på play-agricola.com:

I’ve heard back from Uwe. I asked him why he changed so many cards and told him that most people are unhappy with so many changes.

He replied, let’s undo the changes and change as few cards as possible. He said, let’s start out by only strengthening all cards under PWR 1.0. He also said that whatever play-agricola.com thinks, he will do.

Like etterpå skrev jeg i denne bloggposten: ‘Dermed tror jeg vi kan se AG3 i møte med spenning. Spilltesting på play-Agricola.com skal fortsette ut året. Så får vi se hvor langt inn i 2017 vi har kommer før AG3 er i salg!’

I skrivende stund har det blitt 2019 og over to år har gått. Det som har skjedd i mellomtiden, er at vi fortsatt venter på AG3, mens AG2, den reviderte versjonen av spillet som ble utgitt av Mayfair Games i 2016, har blitt utvidet med tre expansions (som sammen med grunnspillet fortsatt bare inneholder ca. 150 kort).  Ingen av oss som spiller mye Agricola og som har prøvd AG2, syntes det ga mersmak. Mens vi fortsetter å vente på AG3, får vi fortsette å spille originalversjonen (‘AG1’).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *